Magyar Fegyver Klub
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Itt jártak
Indulás: 2007-12-08
 

Ismertetők/Leírások
 
Online
counter
 
Képek
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Videók
 

Link ajánló

klick ide >>>  MN7980

 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Puskák
Puskák : Steyr Scout: az univerzális puska

Steyr Scout: az univerzális puska

  2009.04.28. 16:19

Bár megjelenésében szokatlan, a látványos Steyr Scout kiváloan viselkedett a teszt során. Ez a különleges tervezésű fegyver valószínűleg iránymutató lesz a jövő ismétlőpuska-gyártói számára.


Steyr Scout: az univerzalis puska Bar megjeleneseben szokatlan, a latvanyos Steyr Scout kivaloan viselkedett a teszt soran. Ez a kulonleges tervezesu fegyver valoszinuleg iranymutato lesz a jovo ismetlopuska-gyartoi szamara.

A Scout-puska koncepcio szuletese 1983-ig vezetheto vissza, amikor Jeff Cooper a hires amerikai fegyverszakiro, meghivta baratait a Gunsite Training Centerbe, hogy megvitassak es kidolgozzak egy altalanos celu puska jellemzoit, illetve a vele szemben tamasztott kovetelmenyeket. Az otletek ezutan meg sok hosszu vita targyat kepeztek. Az altalanos celu puskat Jeff Cooper valahogy ugy definialta, hogy egy kenyelmesen hordhato, konnyu, egy ember altal kezelheto fegyvernek kell lennie, mely teljesitmenye folytan kepes egyetlen lovessel megolni az embereket, es allatokat 400 kg tomegig, es ezert a puskanak eleg pontosnak kell lenni ahhoz, hogy eletfontossagu szervet meg lehessen vele biztosan celozni nagyobb tavolsagokbol. A vegeredmeny egy tobbfeladatu puska kellett, hogy legyen, mely egyarant megfelel vadasz-, harci- es tulelofegyver szerepre.

Azt figyelembe veve, hogy barmely modern loszer eleg pontos, ha eleg pontos fegyverbol lovik ki, a tervezes fokuszaban elsosorban nem a kaliber, hanem maga a fegyver allt. Az altalanos celu puska idealis jellemzoinek meghatarozasahoz prototipusok tucatjait keszitettek el. Az alabbi "kivansaglista" az utobbi 15 ev kiserletei soran osszegyult tapasztalatok eredmenye, erdemes oket attanulmanyoznunk, mielott megvizsgaljuk a vegso Steyr Scout valtozatot.

 A "kivansaglista"

Mindenekelott a Scout puskanak jol hordhatonak kell lennie, kisebb, konnyebb, es gyorsabban kezelheto fegyverre van szukseg, mint a hagyomanyos sport-, vagy vadaszpuskak. Jeff Cooper szerint nehany korabbi fegyver, mint peldaul a Mannlicher-Schonauer 6,5x54, a Winchester Model 94 , a brit Jungle Carbine, a Remington Model 600/660 karabelyok kozel jartak ezeknek a kovetelmenyeknek a teljesitesehez. Jeff Cooper ugy fogalmazott, hogy a terepen levo lovesz szamara fontosabb a nagy lotav, a pontossag, a teljesitmeny, es a fegyver feletti kontroll, mint az oriasi tuzero, ez nyilvanvaloan egy ismetlopuska melletti kiallast jelenti a Scout fegyver tervezese soran. A Scout puskanak nem szabad hosszabbnak lennie egy meternel, hogy surun fedett, peldaul bozotos teruleten se hatraltassa a haladast, a tomegenek pedig uresen legfeljebb 3 kg-nak szabad lenni. A fegyver csovenek tehat olyan konnyunek, es rovidnek kell lennie amennyire ez a loszer ballisztikai tulajdonsagainak rovasara nem megy. A tartossag erdekeben a rozsdamentes acel cso volt kivanatos.

A zarnak short-action forgo-tolozarasnak kell lennie, ket reteszeloelemmel, 90-fokos elforgatassal nyithatonak lenni, es Mauser-tipusu huvelyvono es -kiveto szerkezettel kell rendelkeznie. A zarfelhuzokar sima vonalu kialakitassal keszuljon, az elsutesi ero pedig 15 newton legyen. A biztosito meg kell, hogy szakitsa az elsutobillentyu es az elsutoszerkezet kapcsolatat. A tarnak toltoleccel tolthetonek, vagy kivehetonek kell lennie. A tarban vallaknak kell lenniuk, melyek megakadalyozzak, hogy a loszerek a hatrarugas hatasara eloremozogjanak, ezzel eldeformalva a soft point lovedekek csucsat. A tar kialakitasanak lehetove kell tennie, hogy az adogatas kikapcsolhato legyen, es egyenkent, kezzel is csoretoltheto legyen a loszer, ezzel meghagyva a teli tarat tartalekban, es biztositva a tarban levoktol eltero tipusu loszer (pl.: acelmagvas, nyomjelzos) loveset az elofordulo szituaciotol fuggoen.

A konnyu suly, es strapabirosag elerese erdekeben feltetlenul szukseges a muanyag agyazas, melyhez kihajthato bipod (villaallvany) tartozik. Az agyazas lekerekitett vonalu kell, hogy legyen, hogy ne akadhasson el.

A fegyver hordszijanak alkalmasnak kell lennie a fegyver kenyelmes hordasan kivul arra is, hogy stabil lovesi poziciot biztositson, ennek erdekeben fejlesztettek ki a Ching-hordszijat.

A Scout puskanak ketfele iranyzasi rendszerrel kell rendelkeznie, optikai iranyzek mellett szukseg van a tartalek mechanikus iranyzekra. Cooper gyakran panaszkodott a tavcsogyartok azon tervezesi trendjere, hogy a tavcsovek egyre nagyobbakka, komplexebbeke valnak, egyre kevesbe alkalmasak arra, hogy fegyverekre felszereljek oket, hiszen torekenyek, es igen magasan vannak a csotengely felett. Ezert Cooper egy egyszerubb, 2-3x tavcsovet latott celszerunek a Scout puskara, ezt is alacsonyan, elore, a csotorkolathoz kozel szereltek fol, nem pedig a zar fole, mint a hagyomanyos vadaszpuskakon. Ez a megoldas lehetove teszi celzas kozben a kozvetlen kornyezet megfigyeleset is. A kezdeti kiserletek cseh Brno puskak zarszerkezeteire epultek, ezeken probaltak ki az iranyzekok optimalis elhelyezeset.

Az otlet megvalositasa - a Steyr Scout

Úgy tunik, hogy a fenti kovetelmenyek nemelyiket eleg jol teljesitik az utobbi idokben megjelent konnyu karabelyok, ami nem kis reszben Jeff Cooper befolyasanak koszonheto, illetve annak, hogy a gyartok is jonak talaltak az o altal megalkotott iranyelveket. De milyen kozel kerult az osztrak Steyr a Scout puska megalkotasa soran a cooper-i elvekhez? Meglepoen kozel, sot a tervezes soran szamos olyan ujdonsagot epitettek bele a fegyverbe, melyek jobba teszik a prototipusoknal, es magasan felulmuljak a varakozasokat.

A Steyr Scout a .308 Winchester (7,62x51 mm NATO) hadi/vadaszloszer kore epult, es a nagy teljesitmeny ellenere tokeletesen kiegyensulyozott, es stabil minden tuzelesi pozicioban. A felszerelt Leupold gyartmanyu, 2.5x Scout tavcsovel a puska mindossze 3,15 kilogrammot nyom. Az alacsony sulyt a Steyr mernokei aluminiumtok, es lekonnyitett, igen vekony, 19" hosszu kovacsolt cso alkalmazasaval ertek el. Ehhez jarul meg, hogy az agyazas, a tarak, es nehany kisebb alkatresz muanyagbol keszul.

A tusa hosszusaga kiveheto betetek segitsegevel allithato a lovesz igenyeinek megfeleloen. A Scout teljes hossza 101 cm. Vagyis megallapithatjuk, hogy a fegyver olyan kozel van Jeff Cooper 3 kg-os suly, illetve 1 meteres hosszusagi limitjehez, amennyire lehet. A csuszasmentes, szurke szinu, Zytel anyagu agyazas ergonomiaja kituno, alakja tokeletesen illeszkedik a lovo testehez, a hatrarugast minimalizalja, tusa kialakitasa miatt a szem pontosan a tavcso vonalaba kerul. Ennek egyetlen apro hatranya van, hogy amikor a zar kiszerelese utan a csovet kell tisztitani akkor nagyon hosszu tisztitovesszot kell, hogy hasznaljunk, mert kulonben annak fogantyuja beleakadna a tusaba. Az eloagy sima vonalu, kenyelmes fogasu, a az oldalso fekete panelokon az ujjak szamara bemelyedeseket hoztak letre. Az eloagy azonban a bipod resze, ha az also reszen elhelyezett gombot megnyomjuk akkor kinyilik a ket, 12" hosszusagu lab, melyek talpai 15" tavolsagban lesznek egymastol kinyitott allapotban, ezzel remek, stabil tuzelesi poziciot nyujtva a feltamasztott fegyvernek. Persze bozotos teruleten ez meg nem lesz elegseges magassag a nagyobb tavolsagu lovesekhez, de peldaul sziklas terepen oriasi segitseget jelent a pontos loves leadasaban. A fegyvert a loteri befogoallvanyrol atteve a sajat bipodjara semmifele romlast nem tapasztaltunk a pontossagot illetoen, ez eleg jol jellemzi a megoldas eletrevalosagat. A bipod kinyito gombja elott egy sint helyeztek el, puskalampa, lezeriranyzek, vagy hasonlo szerkezetek felszerelesere.

Az 5 darabos kapacitasu, kiveheto szekrenytarak rendkivul erdekesek. Muanyagbol keszultek, es alkalmasak arra, hogy az adogatas kikapcsolhato legyen, es egyenkent, kezzel is csoretoltheto legyen a loszer, ezzel meghagyva a teli tarat tartaleknak. Ami pedig meg szembetunobb, hogy mig a .308 Winchester loszerek maximalis hossza 2,80" - es mas short-action zarszerkezetu fegyverek tarjai sem sokkal hosszabbak ennel - addig a Steyr Scout tarjai 3,14" hosszuak, ezzel sejtetve azt, hogy a gyarto tervezi a fegyvert mas kaliberekben is elkesziteni. Talan a 7 mm-08 lesz a kovetkezo? A tarban elferne.

A tartalek 5 db-os tar elhelyezheto a fegyver tusajaban, ami a tartalekloszer legkenyelmesebb hordmodjanak tekintheto, emellett mindig keszenletben van, ez is egy nagyon otletes megoldas a Steyr-tol. Vasarolhatoak extra, 10-es tarak is. A tusa belsejeben a tar felett talalhatunk egy kis ureget a tisztitoeszkozok, aprobb potalkatreszek, es egyebek elhelyezesere, ez tipukisan a tulelofegyverekre jellemzo tulajdonsag. A fegyveren a Ching-sling hordszijkialakitasnak megfeleloen 5 db felkapcsolasi pont talalhato, a tusan pedig megtalalhato Jeff Cooper pecsetje.

A fegyver belseje

A fegyver tokja kemeny, feketere anodizalt aluminiumotvozetbol keszult, es egy szeles Picatinny-Weaver stilusu tavcsorogzito elem helyezkedik el a tetejen, mely megkonnyiti az iranyzoeszkozok gyors felszereleset. A zarfej reteszeloelemei azonban az aluminiumtok acelbetetjebe kapcsolodnak bele, melyet a cso vegere csavarnak fel. A 19" hosszusagu cso hihetetlenul konnyu, hiszen nagyon vekony, a csotorkolatnal mindossze 0,535" vastag. Az eloagy vegetol majdnem a csotorkolatig bemarasokkal lekonnyitettek. Ezek a lekonnyitesek nem csak a sulycsokkentesre szolgalnak, hanem a gyorsan felmelegedo, vekony cso hoatado feluletet is megnovelik es javitjak a cso merevseget is. Az, hogy a lekonnyitesek sarkai olyan elesek, hogy megvaghatjak az ember kezet, azt bizonyitja, hogy a Steyr milyen precizitassal munkalja meg fegyvereit. De mivel ez itt mar tul sok a jobol, celszerubb lenne itt valami legombolyitettebb profilt alkalmazni.

A kemenykromozott zar fejen 4 reteszeloelem talalhato, a zar 90 fokos elforgatasra nyilik. Nem Mauser rendszeru a huvelykiveto es -vono, hanem modern Sako-stilusu. A zartesten szamos sulycsokkento kivagas talalhato, melyek egy resze a fegyverben lerakodott kosz eltavolitasara is szolgal. A fegyver szerkezete konnyen szetszerelheto tisztitashoz, es keneshez. A tradicionalis formaju Mannlicher zarfogantyu igen kenyelmesen kezelheto, eppen az elsutobillentyu felett helyezkedik el, es igen gyors mukodtetest tesz lehetove.

Az elsutobillentyu elhuzasi ereje allithato 11 es 20 newton kozt, de a gyarto csak az importor GSI Inc. szakszervizei szamara engedelyezi ezt a beavatkozast. A gyar 16 newtonra allitja be a sutesi erot a kesz fegyvereken. Az elsutobillentyu igen jo sutesu, de ketlepcsos az elhuzasa, talan celszerubb lett volna egylepcsos elsutest alkalmazni, mert az sokak szerint nagyobb gyorsasagot tesz lehetove kevesebb gyakorlassal.

Technikai adatok: Steyr Scout SBS 96 L

Kaliber: 7.62 x 51 NATO (.308 Winchester)
Zarolas: Steyr SBS (Safe Bolt System) 
Tomeg uresen: 3,15 kg 
Teljes hossz: 101 cm 
csohossz: 19" (48,25 cm) 
huzagemelkedes: 1-12"  (1-30,5cm)
tarkapacitas: 5 vagy 10 db
iranyzekok: Leupold M8 2.5x IER Scout Scope optikai, es tartalek mechanikus iranyzek

 

  

 
Óra
 

Airsoft
 
Szavazás
Melyik a kedvenc fegyver márkád?

Beretta
Colt
Heckler & Koch
Glock
Sig Sauer
Walther
Valami más
Nem érdekel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Naptár
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Szavazás
Milyen az oldal?

Rossz
Elmegy
Szuper
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Locations of visitors to this page
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt